Over Xenomobile

Over Wout Rockx

Xenomobile is een eenmanszaak van Wout Rockx, zoon van Will Rockx en Hiske Rockx-Bruinsma en broer van Joris Rockx. Mijn vader is beeldend kunstenaar en gespecialiseerd in maquettes en miniaturen, mijn moeder werkt in de ouderenzorg, mijn broer heeft een eigen bedrijf in toegepaste kunsten op het gebied van meubulair, maar ook custom fietsenbouw.

Jeugd

Ik ben op 09-06-1974 geboren en ben opgegroeid in de volkswijk Crooswijk. Van de basisschool ging ik naar het Libanon lyceum te Kralingen, Rotterdam. Hier ben ik na de Havo overgestapt op het Vwo. Op deze school kwam ik in aanraking met toneel, ik heb daar meerdere decors vervaardigd voor de schooltoneelproducties, waarin ik ook verantwoordelijk was voor de belichting.

Studie

Eigenlijk heb ik nooit de juiste vervolgstudie gevonden, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor de richting Industrieel Ontwerpen omdat deze studie een zeer veelzijdige is. Er komen veel aspecten aan bod, van tekenen tot materiaalkunde en vervaardigingstechnieken alsmede de praktijk hierin. Na drie jaar kwam ik er eigenlijk al achter dat de studie mij te theoretisch was, ik werk liever in een werkplaats dan achter een bureau.

Ondernemer

Na lang wikken en wegen en inmiddels al weer jaren serieus bezig met Xenomobile,heb ik in 2002 besloten vroegtijdig te stoppen met de studie. Na het stoppen had ik eindelijk de vrijheid en tijd om Xenomobile gestalte te geven.

Geschiedenis

De naam Xenomobile heb ik in gebruik sinds 1992 en is ontstaan uit een voorliefde voor vreemde voertuigen. Letterlijk in de naam terug te vinden (xenos = vreemd en mobile= beweging).

Ik ben al zo lang ik het me kan herinneren groot fan van allerlei voertuigen die net even anders zijn dan de doorsnee. Die liefde uitte zich eerst in fietsen daarna werden het bromfietsen. Op mijn zestiende maakte ik tegen wil en dank van mijn ouders mijn eerste brommertje aan de praat, een oude Vespa die al jaren half uitgebrand op het schoolplein had gestaan.

Hierna kwam de voertuigliefde in een stroomversnelling, binnen no time had ik een verzameling oldtimer bromfietsen die thuis bij mijn ouders niet meer te stallen was. Zodoende huurde ik in mijn 18e levensjaar samen met een paar vrienden een opslagruimte waarin we onze hobbyobjecten konden stallen en waar we sleutelden aan brommers en fietsen. De eerste ruimtes waren erg summier, oud en vervallen, wat de huurprijs dan wel weer ten goede kwam. De ene medesleutelaar na de ander stopte met de hobby en zodoende eindigde ik na verloop van tijd als enige in de sleutelruimte. Deze “hokken” waren in die tijd echt tot aan het plafond volgeladen met brommers, onderdelen etc.

Uit deze tijd stamt ook het motorische logo

Uit deze tijd stamt ook het motorische logo

Na verloop van tijd ging ik naast het sleutelen, voor de lol metalen bewegende constructies lassen uit oude fietsonderdelen. Deze “robots” werden welleens gebruikt op feesten als aankleding. Hieruit vloeide een opdracht voort voor een kunstwerk op de Rotte, wat de eigenlijke commerciele start was van Xenomobile, na dat kunstwerk kwamen er diverse theatergroepen met opdrachten en kreeg het bedrijf zijn huidige vorm. Een vorm welke nog steeds goed te omschrijven als Xenomobile, alleen staat “mobile” nu meer voor beweging in het algemeen. Daartoe is het logo inmiddels in een wat meer mechanische versie in plaats van het eerste (meer motorische) logo.

Werkplaats

Wout Rock aan het werk

Wout Rock aan het werk

De werkplaats van Xenomobile is vooral ingericht op metaalwerk, er is echter ook een uitgebreide houtwerkplaats ingericht. Hierdoor is het mogelijk bijna alles wat men kan bedenken te fabriceren.

Tevens is er op een etage in de werkplaats ruimte ingericht voor het opslaan van allerhande
“inspirerende goederen”. Hier liggen allerlei spullen die gezien worden als potentieel onderdeel van een object. Vaak wordt tijdens de bouw van een nieuw object op deze etage rondgescharreld, op zoek naar dat ene onderdeel, waarvan men vooraf nog niet wist dat men dat zocht…..

Gereedschappen die voor handen zijn in de werkplaats zijn o.a. diverse haakse slijpers, electroden-, MIG- en TIG- lasapparatuur , plasmasnijder, draaibank, freesbank en dus diverse houtgereedschappen. Xenomobile verwerkt veel ijzer, RVS en aluminium.